3. ČASŤ: Tajomstvo Modrých zón: Vďaka akým potravinám budete žiť dlhší a kvalitnejší život?

trojuholnik-white-1.svg

TRETIA MODRÁ ZÓNA: GRÉCKO- IKARIA

Pripravili sme si pre vás 5-dielnu sériu blogov inšpirovanú dokumentom o Modrých Zónach, ktorý je dostupný na Netflixe.

Dokument s názvom Live to 100: Secrets of the Blue Zones predstavuje novinára Dana Buettnera, ktorý  skúmal v priebehu ôsmich rokov 5 oblastí sveta, ktoré sú výnimočné predovšetkým dlhovekosťou svojich obyvateľov – tieto oblasti sa nazývajú Modré zóny.

Každý z našich blogov je venovaný jednej z 5 Modrých zón. Prvý blog bol venovaný Okinawe, druhý talianskej Sardíniidnes sa spoločne pozrieme na dlhovekosť obyvateľov žijúcich v Grécku – konkrétne na ostrove Ikaria.

Zdroj: Pexels.com

GRÉCKO – OSTROV IKARIA

 „Nikoho asi neprekvapí, že v Grécku sa nachádza ohnisko dlhovekosti. V Grécku je koniec koncov doma typická stredozemná strava. Všetci vedia, že stredozemná strava je zdravá, s množstvom zeleniny, olivovým olejom namiesto masla a striedmym použitím mäsa. Vieme, že to má za následok zdravšiu populáciu. Ale je tu jeden zvláštny ostrov, ktorý produkuje obrovské množstvo dlhovekých ľudí a to je Ikaria.“ vysvetľuje Dan Buettner.

Dan zistil, že miestna populácia tu žije až o sedem rokov dlhšie ako Američania a to s polovičnou mierou kardiovaskulárnych ochorení. A veľmi zaujímavé taktiež je, že medzi obyvateľmi vo veku 60 až 100 rokov nenašiel žiadne prípady demencie. To všetko ho motivovalo k tomu, aby Ikariu preskúmal bližšie a zistil, čo je na nej iné, nielen napr. oproti Spojeným štátom americkým, ale taktiež oproti ostatným gréckym ostrovom.

V ČOM JE IKARIA INÁ?

Ikaria má naozaj jedinečnú kultúru, pretože nemá prirodzený prístav. V minulosti bola z tohto dôvodu veľmi izolovaná a jej obyvatelia sa nemohli spoliehať na dovoz potravín, či lode plné zásob. Preto sa naučili živiť aj na tvrdej, na prvý pohľad neplodnej kamenistej pôde. To všetko ich naučilo obrovskej húževnatosti.

Domorodci sa v tejto dobe naučili veľa – pestovať plody v nehostinnej pôde, starať sa o včely, či spolupracovať. Ak chceli prežiť, nemali inú možnosť. A práve vďaka tomuto všetkému, sa z nich stala jedna z najzdravších populácii na planéte.

Zdroj: Pexels.com

MED A BYLINKY

 Dan zistil, že stravovanie na Ikarii nie je zvlášť odlišné od toho „typického“ gréckeho. Avšak napriek tomu, našiel dve zaujímavé veci v jedálničku miestnych obyvateľov, ktoré majú výrazný dopad na ich zdravie a následne aj dlhovekosť. Prvou zvláštnosťou bolo (a stále je) pitie bylinných čajov.  

ČAJE

 „Pitie bylinných čajov, zvlášť celé desaťročia, má množstvo zdravotných výhod a jednou z nich môže byť aj nižšia miera demencie. Všetky čaje sú protizápalové, antioxidačné a často obsahujú diuretika, ktoré znižujú krvný tlak. Bylinné čaje sú časté dodnes a majú silnú väzbu na dlhovekosť na ostrove, “ objasňuje Dan.

 

Zdroj: Pexels.com

A ktorá zázračná potravina je tou druhou? Med je ďalšou potravinou, ktorá častokrát nie je vo veľkej miere zastúpená v našom jedálničku, ale na Ikarii je samozrejmosťou. Ako sme spomínali už vyššie, miestni obyvatelia už v stredoveku venovali množstvo energie chovu včiel.

 „Ikarijský med má niekoľko zaujímavých aspektov. Včelári v priebehu roku svoje úle sťahujú. Zo začiatku sú napríklad pri poľných kvetoch blízko pobrežia, ale nakoniec skončia v borovicových lesoch blízko vrcholu. Takže tie včely zbierajú nektár z rôznych druhov rastlín,“ hovorí v dokumente Dan.

V tom nektári sú teda ďalšie mikroživiny, alebo iné bioaktívne látky. O pozitívnych účinkoch medu už dávno vieme. Je dokázané, že med môže dokonca spomaľovať rakovinu. Dan preto považuje ikarijský med za jednu časť skladačky – nakoľko podľa jeho výskumu prispieva k dlhovekosti na tomto malebnom ostrove.

Med na Ikarii navyše nie je prevarený (ako niektoré, ktoré nájdete napr. u nás v supermarketoch) ani pasterizovaný,  vďaka čomu si zachováva živiny a bioaktívne látky. Taktiež jeho cesta k obyvateľom je veľmi priamočiara – ide doslova od včelára do čaju – vďaka čomu si zachová všetko to dobré.

ZDRAVÉ POTRAVINY NÁJDEME AJ U NÁS

Byť zdraví a žiť dlhý a aktívny život chceme všetci. Napriek tomu, všetci nemôžeme žiť na Sardínii či Ikarii. Napriek tomu, si ale z Danovho výskumu môžeme zobrať príklad a inšpirovať sa.

Na to, aby ste boli zdraví môžete piť bylinné čaje s domácim medom. Avšak nesmieme zabudnúť na to dôležité. Ľudia na Ikarii, aj v ostatných Modrých zónach vedia, čo jedia. Jedia lokálne vypestované ovocie a zeleninu, kvalitné suroviny bez umelých prísad či spracovania. A to môžete urobiť aj vy.

Kupovať slovenskú zeleninu a ovocie, konzumovať sezónne potraviny, nenechať sa zlákať polotovarmi. Pripravovať si svoje jedlo doma, s láskou a s vedomím, že viete z čoho varíte. A samozrejme, dbať na kvalitu.

 My v Alfa Bio na kvalitu dbáme pri výrobe všetkých produktov. Naše produkty sú GMO free – vyrábame ich z rastlinných surovín vypestovaných bez použitia GMO, t.j. bez geneticky modifikovaných organizmov. Vďaka tomu nesú označenie GMO FREE udelené certifikačnou autoritou AgroCert. Naše tofu taktiež vyrábame z kvalitnej európskej sóje, čo dosvedčuje certifikát Donau Soja. Pre jeho získanie musí sója spĺňať dve základné charakteristiky: sója pochádza z podunajskej oblasti a nie je geneticky modifikovaná. Robíme teda všetko preto, aby sme na váš stôl priniesli presne to, čo vaše telo potrebuje – rastlinné potraviny z kvalitných surovín.

Ak chcete urobiť pre svoje telo niečo dobré ešte dnes, stačí vám pár minút. Vyberte si z našich obľúbených receptov a pripravte si zdravé jedlo hneď teraz. Inšpirujte sa s našimi receptmi! Dobrú chuť!

Zdroj: Dokument Live to 100: Secrets of the Blue Zones

NOVINKY

LUNTER tofu bolo hlavnou hviezdou školy varenia. Recept si môžete vyskúšať aj vy!

NOVINKY

Tipy a triky pre udržateľný život: 2.ČASŤ: Udržateľná domácnosť a životný štýl

NOVINKY

Tipy a triky pre udržateľný život: 1.ČASŤ: Udržateľná móda a ekologická kuchyňa

Rozpáľ so Smoky BBQ svoj gril,
texaský dym mu dodáva štýl