Prečo je sója zdravá?

trojuholnik-white-1.svg

Neexistuje iba jedna jediná potravina, s ktorou sa dá zdravo stravovať. Ako uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo svojej celosvetovej stratégii, kľúčom k zdravému stravovaniu je „vyváženie stravy“. A to najmä zníženou konzumáciou tukov, voľných cukrov, soli a zvýšeným príjmom zeleniny, ovocia, strukovín, obilnín a orechov. To by mala dopĺňať primeraná fyzická aktivita v trvaní minimálne 30 minút každý deň. WHO tiež odporúča zaradiť do vyváženého jedálnička až dve sójové jedlá denne. Prehľad 38 štúdií publikovaných v New

England Journal of Medicine v roku 1995 ukázal, že konzumácia sóje znižuje hladinu cholesterolu až podľa 89 % z nich. Okrem toho táto strukovina obsahuje množstvo potrebných živín. Napomáha látkovej rovnováhe organizmu a pôsobí preventívne proti rôznym chorobám.

 

 

JEDINÁ RASTLINNÁ BIELKOVINA SO VŠETKÝMI ESENCIÁLNYMI AMINOKYSELINAMI

Sójová bielkovina ako jediný rastlinná bielkovina obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny nevyhnutné pre výživu človeka. Aminokyseliny sú základné stavebné jednotky – „tehličky“ ľudskej bunky. Spolu ich je 20, z toho 8 z nich si telo nedokáže vyprodukovať samé, preto sa nazývajú esenciálne. Získať ich môžeme iba z jedla.
Sója obsahuje všetkých 20 aminokyselín, čo z nej robí unikát medzi ostatnými rastlinami. To z nej robí tiež plnohodnotnú náhradu mäsa. Oproti nemu je dokonca vo výhode, pretože neobsahuje žiaden cholesterol a len malé množstvo tuku.

OBSAHUJE MNOŽSTVO BIELKOVÍN A VITAMÍNOV

Sójové výrobky vo všeobecnosti obsahujú predovšetkým kvalitné bielkoviny, vápnik, horčík a ďalšie zdraviu prospešné živiny.
Vo svete najbežnejší výrobok zo sóje je tofu. (vyrábaný vyzrážaním čerstvo uvareného sójového mlieka – preto aj volaný niekedy „sójový syr“).
Táto zdravá potravina sa vyznačuje vysokou výživovou hodnotou a taktiež látkami s protirakovinovým účinkom. Okrem už spomenutých medzi ne patria tiež rôzne vitamíny skupiny B, tukoferoly, fosfor, železo, omega-3 mastná kyselina linolénová, ktorá chráni srdce a lieči zápaly a polynenasýtená kyselina linolová, ktorá podporuje metabolizmus.

 

 

LECITÍN ZLEPŠUJE PAMÄŤ

Jednou z najdôležitejších zložiek sóje je lecitín, ktorý je nevyhnutný pre fungovanie telesných buniek, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, chráni srdce a cievy, pôsobí preventívne proti rakovine pľúc a v neposlednom rade zlepšuje činnosť nervového systému a pamäti.

Prečítajte si tiež: Fakty, ktoré ste o tofu nevedeli

JESŤ TOFU JE AJ EKOLOGICKÉ

Konzumácia tofu je v porovnaní s mäsovými výrobkami nielen prospešnejšia pre zdravie. Je tiež ekologickejšia aj etickejšia, keďže na jeho výrobu nie je potrebné chovať žiadne zvieratá.
Záťaž na životné prostredie sa meria takzvanou „ekologickou stopou“, ktorú na prírode zanechá napríklad jedlo, ktoré človek skonzumuje. Ak by sa človek stravoval výhradne rastlinnou stravou, v jeho ekologickej stope by vyprodukoval dvakrát menej CO2, trinásťkrát menej vody a zabral by osemnásťkrát menej poľnohospodárskej plochy ako priemerný mäsožravec.
Naše tofu navyše vyrábame zo sóje, ktorá nie je geneticky modifikovaná a neobsahuje žiadne kontaminanty.

 

POZITÍVNY VPLYV NA SRDCE

Sója a tofu pomáhajú predchádzať koronárnej trombóze a infarktu, chráni pred artériosklerózou, pretože pri pravidelnej konzumácii sa krv stáva redšou. to zlepšuje prúdenie krvi cez koronárne tepny.

 

ZVYŠUJE MNOŽSTVO VÁPNIKA V KOSTIACH

Množstvo vápnika je pri sóji dvakrát väčšie než v mlieku, alebo v špenáte. Sója a tofu tak pôsobia aj ako prevencia proti osteoporóze.

 

ZNIŽUJE RIZIKO RAKOVINY

Výskumy dokázali, že sója obsahuje látky, ktoré dokážu zabrániť vzniku rakoviny, alebo ju dokonca liečiť. Potvrdilo sa napríklad, že pravidelná konzumácia tofu znižuje riziko rakoviny hrubého čreva o polovicu. Ochranný efekt bol preukázaný aj u rakoviny pŕs, prostaty, hrubého čreva, pľúc a žalúdka.

 

POMÁHA ŽENÁM PRI MENOPAUZE

Tofu obsahuje rastlinné látky, takzvané izoflavóny, ktoré sa čiastočne vytvárajú aj vo vaječníkoch. Vďaka tomu pomáha zmierňovať nepríjemné príznaky menopauzy.

 

VYVÁŽENÝ ORGANIZMUS

Jedenie tofu pomáha predísť prekysleniu organizmu a následným chorobám. Teda obezite, osteoporóze, dne, ekzémom a ďalším následkom porušenia acidobázickej rovnováhy v tele. Je totiž zásadotvorné

 

SÓJA ZNIŽUJE CHOLESTEROL

Desiatky štúdií poukazujú na to, že sója zlepšuje pomer medzi HDL (dobrým) a LDL (zlým) cholesterolom. Americká srdcová asociácia pri riziku srdcových chorôb tento faktor považuje dokonca za dôležitejší než celkový cholesterol. Z konzumácie sóje tak profitujú aj ľudia s normálnymi hodnotami celkového cholesterolu.
Zdroj: FoodRevolution

NOVINKY

Skúsme to inak: Svetový deň vegetariánov je príležitosť na kulinárske „šantenie“

NOVINKY

Jesenný moodik @beth.sal s kamošmi a novinkami Paté de tofu brusnice a bylinky. 😍🧘🏼‍♀️

NOVINKY

Západy slnka a grilované tofu s @expl0ited_

Rozpáľ so Smoky BBQ svoj gril,
texaský dym mu dodáva štýl