Tofu je nielen zdravé, tofu je aj chutné. Na škole varenia so značkou Lunter sa o tom presvedčili novinári zo segmentov životného štýlu a gastra.
Okrem nich sa do zábavnej i poučnej lekcie v Chefparade zapojili aj fitnes tréner Jany Landl, herečka Zuzana Vačková a influencerka Betka Saloňová či odborníčky na vegánske stravovanie: predsedníčka Slovenskej vegánskej spoločnosti Kristína Chaparro a Lucia Adamjáková z projektu easyvegan.life.
Chuť Texasu medzi predjedlom a dezertom
Jednotlivé položky trojchodového menu spájalo Lunter tofu ako základná surovina.
Hviezdou plant-based Menu bol produkt Lunter tofu for grilling Smoky BBQ – „Chuť Texasu“. Vychádzal z neho hlavný chod s názvom Pulled Smoky BBQ tofu hot-dog doplnený vegan mayo, BBQ omáčkou, šalotkou, paradajkou, bazalkou, ľadovým šalátom, fritovanou cibuľkou, soľou, korením, citrónovou šťavou, balzamikovým octom a olivovým olejom.
Na fotografii: Pulled Smoky BBQ tofu hot-dog
Jednoduchá a rýchla príprava
Postup si, samozrejme, môžete vyskúšať aj vy. Je to jednoduché a rýchle. Na panvici do zlatista opečieme najemno nakrájanú cibuľu. Následne pridáme SMOKY BBQ tofu, ktoré natrháme nadrobno na panvicu a opekáme dve minúty. Pridáme BBQ omáčku, balzamikový ocot a citrónovú šťavu, premiešame a opekáme za stáleho miešania približne ďalšie tri alebo štyri minúty.
Pripravenú žemľu, eventuálne rožok rozkrojíme zhruba v polovici tak, aby sme časti úplne neoddelili, ale mohli ich krásne roztvoriť. Vnútrajšok najprv potrieme tofu majonézou, potom naukladáme listy ľadového šalátu. Na ten naložíme opečené tofu a dva-tri plátky rajčiny. Dozdobíme listami bazalky. Na záver na tanieri posypeme fritovanou cibuľkou.
Nenápadná a zároveň lahodná chuť
Predjedlom boli brusnicové a bylinkové paté guličky s orieškami, preliate hruškovým chutney, o dozvuk sa postaral vanilkový mousse ako dezert. Samozrejme, v oboch prípadoch tiež na báze výrobkov Lunter.
Na fotografii: Brusnicové a bylinkové paté guličky s orieškami, preliate hruškovým chutney
Na fotografi: Vanilkový mousse
Ukážka pripomenula, že tofu si nezaslúži prípadné opomínanie v dôsledku nezvyku, neznalosti alebo predsudkov. Je cenovo, ekologicky a nutrične prívetivé a variabilné v zmysle spôsobu spracovania, dochutenia i kombinovania pri vytváraní akéhokoľvek menu.
Na fotografii: Fitnes tréner Jany Landl a herečka Zuzana Vačková
Vzhľadom na šírku sortimentu výrobkov Lunter a ich kvalitu je veľkou chybou vnímať tofu len ako efemérnu hmotu na zaplnenie žalúdka pri stravovacích obmedzeniach zdravotného typu a cielených režimoch vo forme rôznych diét.
Charakteristicky nenápadná a zároveň lahodná chuť tofu v pôvodnej alebo spracovanej podobe je základom pre kulinárske kreácie, ktoré sa zakaždým stávajú novým originálom.
Prispôsobivá konzistencia a textúra optimálne vychádza v ústrety nenáročným i zložitejším receptom. Tofu vždy flexibilne vyhovie potrebám sprievodných ingrediencií pri príprave i dochucovaní, časovým možnostiam v danej situácii a ladeniu konkrétnej príležitosti.
Pôvod z podunajského regiónu
Dobrou správou pre ekologicky zmýšľajúcich je, že k dispozícii sú produkty zo sójových bôbov, ktoré necestovali cez pol zemegule. Spoľahlivým lokalizujúcim znamením je certifikát Donau Soja.
Rovnomenná nezávislá nadnárodná nezisková organizácia združuje 318 farmárov prevažne z podunajskej oblasti. Kontroluje a potvrdzuje spĺňanie prísnych regulácií Európskej únie, dodržiavanie najvyšších ekologických štandardov a absenciu genetickej modifikácie v pestovateľských i spracovateľských procesoch.
Sójové výrobky od značky Lunter sú bez výnimky lokálne. Obsahujú iba sóju z nášho regiónu a gro tvorí sója práve od slovenských farmárov.
Okrem certifikátov sa značka Lunter oprávnene môže pochváliť aj mnohými oceneniami. Najnovšie je to honor „Voľba spotrebiteľov 2024“ za najlepšiu novinku medzi rastlinnými produktami a k nej uznanie odbornej poroty spomedzi víťazných produktov vo všetkých 48 hodnotených kategóriách. Cenu získala nová produktová línia inšpirovaná oceánom – SEAFOO.